Sit posećen
180116 puta.

Farbanje vaskršnjih jaja
Vaskrs je za razliku od drugih praznika, najviše sacuvao svoj crkveni karakter, a obicaji vezani za njega (iako nisu bogati kao kod Božica) vuku korene iz najdavnijih vremena. To je za sve hrišcane praznik radosti, ljubavi i mira.
Znacenje pashalnog pozdrava
Vaskrs, praznik Hristovog vaskrsenja. Srešcemo poznanike, prijatelja, rodaka, pružicemo ruku: Hristos vaskrse! Hocemo li toga trenutka biti svesni velikog znacenja ove dve reci, ili cemo ih izgovoriti mehanicki, bez srca i duše, onako kao što se i svakog dana kaže „dobar dan“
Мала Милица Ракић
СПЦ покренула иницијативу да се трогодишња НАТО жртва канонизује Уколико заживи култ у народу, Сабор СПЦ ће донети свечану повељу о проглашењу Ракићеве за светицу. У именослов светих Срба до сада је уведено 77 личности.
Sveti Nikolaj Velimirovic
Nikolaj je ugledao ovaj Božji svet u zoru 23. decembra (po starom kalendaru) 1880. godine, na Tucindan i na praznik Svetog Nauma Ohridskog. Rodio se u malenom ali "Božjem selu Lelicu", kako ga je sam nazivao, nedaleko od Valjeva, na padinama planine Povlena. Njegovi roditelji, Dragomir i Katarina, behu prosti zemljoradnici, ali dobri i pošteni ljudi i pobožni hrišcani, narocito majka.
SVETOSAVLJE KAO FILOZOFIJA ŽIVOTA
Odlomci iz knjige Dr. Justina Popovića

Mi Srbi živimo na geografskoj I duhovnoj vododelini između dva sveta, između dve kulture, između istoka i zapada. Naša narodna duša poslata je u ovaj zagonetni svet, I rečeno joj je: živi na oštrici mača! Može li iko od nas bez opasnosti da živi na oštrici mača? S jedne strane, dušu našu privlači metežni zapad, magnetskom težom svojom, a s druge mami nas spokojni istok tajanstvenom krasotom svojom. I tako nas rastržu dva sveta. Kuda ćemo ići na istok ili na zapad.

Alexandar Scheman
Postoje dva različita pristupa hrisćnstvu. Jedan je koji se sastoji u nasem neprestanom "Amin" Bogu - " I Bog vide da je to dobro", Amin " I evo javljam vam radost veliku" sa početka Jevandelja po Luki I drugi sa kraja tog istog jevandelja " I oni se vratiše u Jerusalem sa radošcu velikom I bejahu stalno zajedno, u hramu, hvaleći I blagosiljajući Boga- Amin"
OTAC TADEJ - "Kakve su ti misli, takav ti je i život."
Deo zapisa prof. Vladete Jerotića o jednom od naših najuglednijih duhovnika

Duhovnik iguman Tadej, osvojio me je već posle nekoliko rečenica koje smo izmenili u bašti manastirskog konaka u kome stanuje. Rođen je 1914. godine, od mladosti je monah. Boravio je više godina u manastirima u Peći, Gornjaku, Vitovnici, dok nije dospeo u ovaj manastir.

POVRATAK OBIČAJIMA : CRKVENO VENČANJE
Sveta tajna braka, sklopljena u Božjem hramu, podrazumeva zajedništvo ne samo na ovozemaljskom svetu već i u nebeskom carstvu ! Da li je to razlog što sve više vernika sklapa crkveni brak ?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje, ali najčešći odgovor mladih je : to je lepo i svečano ...

Post
MOLITVA SV. JEFREMA SIRINA KOJA SE ČITA TOKOM VELIKOG POSTA

U toku Svete četrdesetnice, Časnog i velikog posta, u hramu i kući molimo se Bogu, pored ostalih i molitvom svetog Jefrema Sirina koja glasi ...

Broj tekstova : 9

EGLISE ORTHODOXE SERBE / BP177 - 75864 Paris - 23 rue du Simplon - 75018 Paris Tel : 01 42 52 99 90 - Fax : 01 42 58 21 07
© egliseorthodoxeserbe.org


Site Inquiries, Contact Mark @ Great Agencies - Marketplace for SEO Companies
(888) 222-8311
Sunnvyvale, CA
support@greatagencies.com